Dezenfeksiyon Nedir?

Dezenfeksiyon Nedir?

DEZENFEKSİYON NEDİR?

Covid-19 virüsü tüm dünyada ve ülkenizde yaşamımıza hızla giren Korona olarak tanıdığımız bulaşıcı bir hastalıktır.  Aralık 2019 'dan itibaren Covid-19 ile iç içe yaşıyoruz. Yaşananlar ve süreç global dünyadaki yoğun insan ve malzeme hareketlerine bağlı olarak bununla yaşamayı öğrenmemiz gerektiğini bize gösteriyor. Temas virüsün kolayca yayılmasını sağladığı için temasın olduğu alanlar da bulaşmayı sağlayan kritik alanlar.  

Hayatımıza hızla giren virüsler aynı zamanda farklı kaynaklardan gelen bilgi kirliliğine de neden oldu. Bu durum ev dezenfeksiyonu veya endüstriyel dezenfeksiyonda çözüm üretme aşamalarında farklı görüşler ortaya koydu. Toğral İlaçlama ve Dezenfeksiyon olarak basitçe dezenfeksiyon ile ilgili konuları aşağıda sıraladık.  

Dezenfeksiyon: Bir nesnenin veya ortamın mikroorganizmalardan arındırılması işlemidir. 

Sterilizasyon : Bir nesne veya ortamın (sporlar dahil) mikroorganizmaların tüm şekillerinden arındırılması, tahrip edilmesi veya ortamdan uzaklaştırılması işlemidir. 

Ev veya işyerinizde dezenfeksiyon ilaçlaması cansız objelerdeki tüm tanımlanan patojen mikroorganizmaları yok ederken bakteri sporları ve mikrobakterileri (1-2-3. Seviye olarak belli aşamalarda yok eder.) 

Dezenfeksiyon işleminde daha çok kimyasallar kullanılır ve kullanılan bu kimyasallara dezenfektan adı verilir. 

Dezenfeksiyon yöntemleri ve uygulamaları ; 1. Fiziksel yöntemler (ısı) ile dezenfeksiyon 2. Kimyasal maddeler (dezenfektanlar) ile dezenfeksiyon olarak ayrılır. 

Fiziksel Dezenfeksiyon Yöntemleri ; pastörize süt ve süt ve süt ürünleri gibi yüksek ısı derecelerine dayanıklı olmayan sıvı ve besin maddelerinde kullanılan dezenfeksiyon yöntemidir. 

Kimyasal Dezenfeksiyon ise ; dezenfektan kullanılarak ULV veya püskürtme yolu ile yapılan dezenfeksiyon işlemidir. 

Dezenfeksiyon ilaçlaması mutlaka profesyonel olarak yapılması gereken bir işlemdir. Bunun için kullanılacak dezenfektan seçimi, ortamda yapılacak ön keşif veya gözlemler, kimyasalın seyreltme dozu, dezenfeksiyon ilaçlamasında kullanılan ekipmanlar son derece önemlidir. İnsan ve Toplum Sağlığını ilgilendirdiği unutulmadan tüm süreçleri birbiri ile bağlantılı ve doğru olarak uygulanmalı ve tekrarlanmalıdır.

DEZENFEKSİYON UYGULAMASI İÇİN HAZIRLIK VE DEZENFESKİYON SONRASI 

Dezenfeksiyon öncesinde ortamda açıkta yiyecek bulundurulmaması, evcil hayvan olmaması ve ortamın önceden tozdan arındırılmış olması uygundur.

Dezenfeksiyon esnasında ortamda dezenfeksiyon işlemine refakat eden kişi dışındakiler ortamdan bir süre uzaklaşmalıdır. İç alanda dezenfeksiyon yapılırken insan ve malzeme hareketinin olması bulaşmayı önlemek açısından önemlidir. 

Dezenfeksiyon sonrasında yapılması gereken özel bir çalışma yoktur. Ortam normal kullanıma devam eder. Temizlik yapılmamalıdır. 

DEZENFEKTANIN KALICILIK SÜRESİ 

Dezenfeksiyonda ana prensip ; kimyasalın ortama düştüğü anda varolan mikroorganizmayı parçalayıp yok etmesi üzerine kuruludur. Bu nedenle dezenfeksiyon uygulamasının kalıcılık süresi kısıtlıdır. Dezenfektanın yapıştığı yüzeyin özelliklerine ve bu alandaki mikroorganizmanın özelliklerine  göre 6-8 gün ile sınırlıdır. Süre mikrobiyal kontaminasyonun tipi ve yoğunluğu, dezenfekstanın temas süresi gibi etkenlerle bağlantılıdır. 

Dezenfeksiyon ilaçlamasında kullanılan dezenfektan aynı zamanda virüsler üzerinde etkili olmalı, korozif olmamalıdır.  Korozif olan bir dezenfektan ev veya ofiste tüm elektronik cihazların bozulmasına, deforme olmasına veya üstlerinde leke kalmasına neden olacaktır. 

DEZENFESKİYON UYGULAMASINDA KRİTİK NOKTALAR

Tüm kapalı alanlarda, araçlarda, malzemelerde insan malzeme giriş çıkışının yoğunluğuna bağlı olarak, temas durumuna göre riskler değişecektir. Apartmanlarda misafir geliş gidişi, kargo hareketliliği vb. bağlı olarak apartman ortak alanlarında posta kutuları, ziller, tranzanlar, asansör kabinleri, kapı kolları, sığınak ve kazan daireleri risklidir. 

Evlerde ; kapı kolları, çekmece kulpları, wcler, sebiller, eşyalari kullanılan tüm malzemeler ile birlikte kritik bulaşma alanlarıdır. 

Ofislerde de aynı şekilde; ortak kullanım alanları, misafir bekleme odaları, güvenlikler, servis araçları, asansörler, Soyunma odaları, yemekhaneler, personel geçiş turnikeleri, ekipmanlar, bilgisayar vb. elektronik cihazlar, telefonlar, kırtasiye malzemeleri riskli alanlara örnektir. Üretim tesislerinde veya endüstriyel işletmelerde ısıtma soğutma sistemleri, klimalar, üretim bantlarındaki ekipmanlar dezenfeksiyon işlemine mutlaka dahil edilmelidir.  

Daha fazla bilgi ve rehberlik için uzman kadromuzdan her zaman bilgi alabilir veya işletmeniz için ön keşif çalışması isteyebilirsiniz.  

Bizi 0530 241 56 10 numaralı telefondan arayarak bilgi alabilirsiniz.  

Bahçe Kene İlaçlama
Kuş Biti İlaçlama
İstanbul Böcek İlaçlama
Hamam Böceği İlacı Kesin Çözüm
Böcek İlaçlama Fiyatları
Akrep İlaçlama İstanbul
Hamam Böceği İlaçlama
Haşere İlaçlama

 

backgrounds
background

Hemen Arayın

Whatsapp üzerinden görüş
Formu doldurup gönderin sizi arayalım